Atentie Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai buna experienta pentru utilizator. Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. OK

Filtre eliminare fier mangan

[Contactati-ne pentru oferta]
FEFM
Disponibil la comanda

BIRM este materialul filtrant care realizeaza reducerea continutului de fier/mangan din apa, eficient din punct de vedere economic. Poate fi utilizat in sisteme gravimetrice sau in sisteme de tratare a apei care lucreaza sub presiune. Birm este un mediu filtrant pe baza de alumino-silicati acoperiti cu dioxid de mangan si actioneaza ca un catalizator insolubil pentru reactia dintre oxigenul dizolvat si compusii de fier. In apele de adancime, fierul dizolvat este de obicei in stare de bicarbonat feros datorita excesului de dioxid de carbon liber si este nefiltrabil. Birm, actionand ca un catalizator insolubil pentru reactia dintre oxigenul dizolvat si compusii de fier, produce oxidarea fierului bivalent la fier trivalent si produce hidroxid feric, acesta precipita si se poate indeparta usor prin filtrare.

Caracteristicile fizice ale Birm confera acestuia calitati excelente de mediu filtrant care se poate curata foarte usor prin afanare, inlaturand astfel precipitatul. Birm nu se consuma in timpul operatiei de indepartare a fierului si de aceea este considerat un mediu extrem de avantajos economic in comparatie cu alte metode de indepartare a fierului.

Particulele de dimensiuni mai mari sunt filtrate la partea superioara a mediului filtrant, iar in straturile inferioare ale filtrului sunt retinute particulele foarte fine. Modalitatile de aparitie a fierului in apa sunt diverse: sub forma de ioni bivalenti (Fe2+), ioni trivalenti (Fe3+), fier legat bacteriologic sau organic sau fier coloidal si legat anorganic, sau combinatii ale tuturor acestor forme de existenta a fierului in apa.

Fierul bivalent poate fi foarte usor detectat in apa, daca se recolteaza o proba de la sursa si se pastreaza 15÷30 de minute intr-un recipient din sticla. Initial apa este limpede si incolora, dar dupa acest interval de timp se schimba treptat la culoare, devenind galbena sau chiar maronie, functie de continutul de fier din apa oxidat de catre aerul cu care a intrat in contact.

Fierul trivalent si cel legat bacteriologic sau organic sunt forme imediat vizibile intr-o proba de apa recoltata de la sursa. Fiind deja oxidat el apare sub forma de coloratie galbuie, portocalie sau rosiatica. Dupa un interval relativ scurt de timp acesti compusi ai fierului precipita si se aseaza la baza vasului in care a fost recoltata proba.

Fierul coloidal si cel legat anorganic este cel mai dificil de indepartat din apa. Si acest tip de fier apare sub forma de coloratie galbuie, dar care nu se schimba pe masura ce proba este expusa la contactul cu aerul. Dupa un interval de timp acesti compusi ai fierului raman in suspensie in vasul in care a fost recoltata proba.