Instalatii de electro-deionizare

[Contactati-ne pentru oferta]
ROEDI
Disponibil la comanda

Electro-deionizarea combina doua metode bine definite de tratare a apei: electrodializa si schimbul de ioni cu ajutorul rasinei schimbatoare de ioni. Aceasta tehnica face posibila eliminarea sarurilor dizolvate fara a fi necesara o regenerare chimica, raportul cost/energie utilizata fiind foarte mic.

Descrierea procesului de electro-deionizare

Inainte de a fi alimentat in modulul de electro-deionizare, permeatul care este produs de catre sistemul de osmoza inversa este impartit in trei fluxuri. Apa de alimentare este trecuta prin camerele de diluare, care sunt umplute cu rasina schimbatoare de ioni. Prin actiunea campului electric, anionii migreaza prin patul de rasina catre anod. Acestia parcurg membrana anion-permeabila si ajung in fluxul adiancent de concentrat. Cationii migreaza prin patul de rasina in directia catodului, trec prin membrana cation-permeabila si de asemenea, la randul lor, ajung in fluxul adiacent de concentrat. Ionii sunt eliminati din modul impreuna cu fluxul de concentrat. Fluxul cu electroliti evacueaza gazele create de catre electrozi, alaturi de ioni.

Ca rezultat al tensiunii electrice, dispersia apei se petrece in patul de rasina din camera diluatului. Sunt creati ionii H+ si OH- de care este nevoie pentru regenerarea rasinii schimbatoare de ioni. Acestia regenereaza patul de rasina in mod continuu. Astfel operatia continua fara a fi nevoie sa opriti sistemul in scopul regenerarii.

 

 

Descrierea unitatii

Structura din otel inoxidabil cu panoul frontal din plastic care contine instrumentele si elementele de control.

Modulul de electro-deionizare pentru desalinizarea continua a permeatului OI, ce consta dintr-o carcasa robusta care contine o serie de membrane ionic selective, aceastea creand camere de desalinizare dotate cu rasina schimbatoare de ioni. Doi electrozi speciali sunt folositi pentru crearea unui camp electric deasupra camerelor.

Vana cu diafragma pentru controlul debitului concentratului, vane de prelevare probe pentru alimentarea EDI si produsul EDI,  electrovalva alimentare EDI si filtru 5 µm.

Monitorizare a presiunii prin intermediul manometrelor rezistente la vibratii pentru presiunea apei de alimentare a EDI , concentratului EDI si a produsului EDI.

Debitmetre pentru apa de alimentare a EDI, concentratul si electrolitul pentru EDI, controlul debitului minim al concentratului EDI.   Masurare on-line a rezistivitatii cu compensarea temperaturii desinita de ASTM D 1125-95, gama de masurare  0 - 20 MΩx cm.

Panou de control cu intrerupator principal cu system de inchidere. Alimentarea cu energie integrala pentru intretinerea voltajului modulului EDI. Afisajul digital al amperajului si voltajului pentru modulului EDI. 

Potentiometru de precizie pentru reglarea amperajului EDI. Intrerupator de protectie pentru caderile de tensiune cu prag de declansare de 30mA. Semnale colectiv de avarie in situatii precum : debitul concentratului EDI este sub limita minima, alimentarea cu electricitate inregistreaza probleme, rezistivitate mica a permeatului. 

Semnal de avarie comun in cazul intrerupatorului fara potential.

Unitatea este dimensionata pentru o conductivitate a permeatului de 3-20 µS/cm, un continut de CO2 de 10 mg/l, un continut maxim de SiO2 de 0.5 mg/l, un indice coloidal de max 0.25 si evacuare libera a produsului. Apa pentru alimentare trebuie dedurizata (<0.1°GH) si pre-tratata prin mijloace specifice procesului de osmoza inversa ( fara rezervor intermediar pentru permeat). Calitatea produsului EDI depinde de calitatea permeatului.